MODERNÍ DIGITÁLNÍ NEBO KLASICKÝ ZASTARALÝ?

DOTAZNÍK #14
Váš názor nás zajímá!

DDRS (digital deposit return system), neboli digitální zálohový systém je novinkou a efektivním moderním nástrojem pro sběr obalového odpadu zejména pro ty země, které nesplňují povinné cíle sběru PET lahví a plechovek. Česko již nyní sbírá 82 % PET lahví, u hliníkových plechovek je to zhruba 40 %. Aktuální zákonné cíle (podle SUP) jsou 77% sběru PET v roce 2025 a v roce 2029 alespoň 90 %. Znamená to, že cíle roku 2025 podle SUP již nyní splňujeme.

Aktuálně jsou ale projednávány další legislativy týkající se cílů sběru a možného zálohování. V evropském legislativním procesu to je nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR), které mimo jiné řeší i parametry pro zavedení povinného zálohování v členských zemích. Ovšem země, které sbírají u PET a plechovek alespoň 80 % mohou získat výjimku a povinné zálohování není nutné v dané zemi zavádět.

Druhá projednávaná zákonná povinnost je ryze český zákon o povinném zálohování. Ukončené meziresortní připomínkové řízení k tomuto návrhu zákona potvrzuje, že Česko má zájem o nové technologie a nechce již řešit zákonem navrhovaný zastaralý způsob povinného zálohování.  Právě moderní digitální zálohový systém je pro účastníky připomínkového řízení možné efektivní řešení, pokud by se mělo v Česku někdy zálohovat.

Video, jak DDRS funguje najdete níže, pod otázkami s vašimi odpověďmi.

Pokud by měl být zaveden povinný zálohový systém v Česku, preferujete digitální způsob před již zastaralým?

ANO:  41 %
NE:  59 %    

PROČ?
Některé z vašich odpovědí:

NE: Už vidím, jak tu všichni pípají QR kódy, než hodí něco do odpadkového koše.

NE: Zálohováni je nesmysl.

ANO: Chodím nakupovat pěšky cestou z práce. Nechci s sebou nosit prázdné obaly.

ANO: Dá se použít na všechny obaly.

 

Mělo by Česko požádat o výjimku z povinného zálohování podle připravovaného evropského nařízení, pokud na ni bude mít ČR nárok a bude vše splňovat?

ANO: 91 %
NE: 9 %

PROČ?

Některé z vašich odpovědí:

ANO: Třídíme již dost, chybějí jen kontejnery na plechovky.

ANO: Nedává logiku zavádět horší a dražší systém.

 

V digitálním zálohovém systému je nezbytné skenovat QR kódy, tak jako je běžné například u restauračních menu, visačkách na oděvech apod. Bude pro Vás skenování QR kódů snadné i u obalových odpadů?

ANO: 45 %
NE: 55 %

PROČ?

Některé z vašich odpovědí:

ANO: S QR kódy nemám problém.

NE: Senioři to nezvládnou.

NE: Nokia prarodičů to neumí.

NE: QR kódy nesnáším, ale skladování a nošení prázdných obalů zpět do obchodů je ještě horší.

ANO: Dělám to standardně i v obchodě.