Design obalu

Při konstrukci obalů má významnou úlohu eko-design
Úlohou obalu je ochrana zboží před vnějšími vlivy a bezpečná přeprava ke spotřebitelům. Vhodný design obalu umožňuje lehkou manipulaci, informuje…
11. 4. 2022

AOS a její role v životním cyklu obalů
Životní cyklus obalů začíná výrobou obalového materiálu a končí nejlépe recyklací obalu. V celém cyklu působí řada subjektů se svojí jasně…
1. 2. 2022

Ekomodulace, obaly a recyklace
Kateřina Kodadová v rozhovoru s Vratislavem Jandou Nestlé: Ekomodulace je drahá, ale jsme připraveni platit a nadále obaly inovovat. Co je to…
18. 1. 2022

EPR využívá přes 540 mil. obyvatel
Zkratka EPR (Extended Producer Responsibility), neboli rozšířená odpovědnost výrobce, je legislativní závazek výrobců zajistit minimální dopad na životní prostředí v průběhu…
4. 1. 2022

Role obalů v zelených veřejných zakázkách
Od letošního roku musí veřejní zadavatelé nakupovat výrobky nebo služby podle environmentálních, sociálních a inovačních kritérií. Výraznou roli zde mohou…
13. 12. 2021

Recyklovatelný neznamená vždy recyklovaný
Sklo, ocel, hliník, papír, lepenka, plasty nebo dřevo známe jako recyklovatelné obalové materiály. Ovšem i když je obal recyklovatelný, automaticky…
12. 10. 2021

Eko-design vs. Eko-modulace
Na první pohled téměř totožné výrazy. Není tomu tak. Co oba pojmy znamenají a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Eko-modulace…
12. 10. 2021

Inovace mezi obaly
S tím, jak se pozornost celého světa upíná na udržitelnost a ochranu životního prostředí, roste i tlak na výrobce obalů, kteří…
31. 8. 2021

Cirkulární ekonomika a 4R vision
Co je to cirkulární ekonomika? Cirkulární ekonomika je klíčovým konceptem udržitelného rozvoje. Spočívá v cyklickém nakládání s produkty a materiály, které…
31. 8. 2021
Zajímavosti

Nápojová kapsle – obal nebo ne?
Kapsle z hliníku nebo plastu, naplněná kávou či čajem a určená pro použití v nápojových systémech, má nyní podle zákona dvojí status,…
1. 7. 2022

Nebezpečí monopolizace trhu s použitými jednorázovými plasty
Evropská komise v současné době připravuje revizi směrnice o obalech a odpadech z obalů. Tento přezkum přispěje k dosažení cíle Zelené dohody pro…
23. 6. 2022

První zkušenosti Slováků s povinnými zálohami PET lahví
Od ledna letošního roku je na Slovensku v provozu povinné zálohování PET lahví a plechovek o objemu od 0,1 do 3…
15. 6. 2022

Sledujte, zda bude chemická recyklace novým milníkem oběhového hospodářství
Pokročilá recyklace plastů – chemická recyklace je hlavním tématem odborného semináře, který se uskuteční v pondělí 6. června 2022 v prostorách…
31. 5. 2022

LCA analýza v praxi
Jak zjistit náročnost uhlíkové stopy při výrobě spotřebního zboží, potravin, jejich obalů nebo služeb? Posouzení vlivu životního cyklu výrobku (Life…
25. 5. 2022

Reporting ESG, lakmusový papírek udržitelnosti
Hodnocení kolektivní odpovědnosti firmy v sociální a environmentální oblasti se stává nezbytnou součástí ratingu vyžadovaný bankami, pojišťovnami nebo investory a…
18. 5. 2022

Ekoznačkami proti greenwashing
Přísně certifikované výrobky nebo služby, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí a ke zdraví spotřebitele po celou dobu svého životního cyklu,…
11. 5. 2022

Flexitariánství chrání zdraví i životní prostředí
Částečné vegetariánství neboli flexitariánství je nový stravovací režim, který má vliv nejen na zdraví, ale také na životní prostředí a…
2. 5. 2022

Trend upcyklovaných potravin
Už nás nepřekvapí používání zbytkových nebo vyřazených materiálů k výrobě nových produktů, které jsou často využívány ve vintage módě, designu nábytku…
19. 4. 2022

Sledujte i Vy odbornou diskusi na téma Zálohování plastových obalů
V našem nedávném příspěvku jsme se zabývali úvahou, zda nezálohovat všechny nápojové obaly, pokud chceme předcházet pohazování odpadků a zvýšit recyklaci.…
4. 4. 2022

„To zálohované neodhazuj, to nezálohované můžeš“
Argumentem pro zavedení povinného zálohování je podle příznivců této zvažované nové normy omezení pohazování odpadků a všeobecná snaha o recyklaci…
24. 3. 2022

Kompromis dobrovolného zálohování
Využívání dobrovolného systému zálohování je v české legislativě již nějakou dobu zakotveno a je využíváno mnoha výrobci nápojů. Tato dobrovolnost je…
16. 3. 2022

CO2 stopa a záměr povinných záloh PET lahví
Povinné zálohování pravděpodobně zvýší CO2 stopu v celém systému nakládání s odpadem. Proč? Zvažovaný celoplošný systém povinného výkupu zálohovaných lahví fakticky znamená…
7. 3. 2022

Udržitelný vesnický obchod pro další desetiletí
Skupina COOP pracuje na novém konceptu obchodů, který je postaven na využívání nových technologií, širším spektru služeb a podpoře místních…
25. 2. 2022

Jednorázové plasty a zelené regulace
Kateřina Kodadová v rozhovoru se Zbyňkem Kozlem, generálním ředitelem EKO-KOM Klíčová témata:SUP (Single-Use Plastics): Je směrnice k omezení či zákazu…
13. 2. 2022

Nové alternativy místo zakázaných jednorázových plastů
Čím lze nahradit tolik známé a dlouho používané jednorázové plastové příbory, talíře, polystyrenové kelímky či krabičky a další již brzy…
24. 1. 2022

Riziko pro systém třídění odpadu z domácností
Jaké může být riziko povinných záloh pro systém třídění odpadu z domácností? Jde o souběh praktických i psychologických důvodů. Převedení části…
17. 1. 2022

EPR a jednorázové plasty
Se směrnicí o jednorázových plastech Single Use Plastic (SUP), která zahrnuje mimo jiné zavedení systému hlášení o odpadech až po…
4. 1. 2022

Biodegradibilita obalů
Za biodegradibilní obal můžeme považovat ten, kdy biopolymery, ze kterých je obal vyroben, jsou rozloženy působením biologických činitelů, organismů. Na…
27. 12. 2021

Pochutnejte si na obalech
Jistě znáte heslo: nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Máme pro vás několik inovativních nápadů, jak to udělat. Revoluční…
13. 12. 2021

Strategie „Z pole až na vidličku“ má mít vliv i na plýtvání potravinami
Další se strategií pro dosažení klimatické neutrality do roku 2050 je strategie Farm to Fork, přijatá minulý měsíc Evropským parlamentem.…
30. 11. 2021

Liberalizace pravidel nepomáhá efektivnějšímu sběru obalového odpadu
O tom, jak mylný krok může být rozvolnění pravidel fungování Autorizovaných obalových společností (AOS), se přesvědčili u našich německých sousedů.…
24. 11. 2021

Belgii se daří plnit environmentální cíle i bez povinného zálohování PET lahví
To, že uživatelská dobrovolnost a jednoduchost v kombinaci s dobrým funkčním sběrným systémem jsou efektivnější než vynucená povinnost, svědčí výsledky zpětného…
16. 11. 2021

„Fit for 55“ čeká zřejmě úprava
Klimaticko-energetický balíček „Fit for 55“, který je součástí Zelené dohody pro Evropu (Grean Deal), je nutné přepracovat. Senát ČR odmítl…
8. 11. 2021

Omezení jednorázových plastů v ČR se blíží
Single Use Plastic neboli jednorázové plasty se dočkají svého konce konečně i v České republice. Nový Zákon o omezení dopadů plastových…
1. 11. 2021

Na obalech hledejte „Zelený bod“
Ochranná známka Zelený bod, který vídáme na mnoha obalech, neznamená, že obal je recyklovatelný, byť podoba se symbolem recyklace je…
24. 10. 2021

LCA analýza deklaruje PET lahev jako ekologicky šetrnější
Při zvažování, zda koupit svůj oblíbený nápoj v PET nebo skleněné lahvi, nám může pomoci LCA analýza. Co to je LCA?…
18. 10. 2021

Eko-design vs. Eko-modulace
Na první pohled téměř totožné výrazy. Není tomu tak. Co oba pojmy znamenají a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Eko-modulace…
12. 10. 2021

Výrazná aktivita Aliance pro plasty v oběhovém hospodářství (CPA)
Iniciativa s názvem Circular Plastics Alliance (CPA), fungující v rámci Evropské strategie pro plasty v oběhovém hospodářství, si klade za cíl navýšit evropský…
3. 10. 2021

Jak obaly chrání lidské zdraví – o informační funkci obalu
Potravinový obal plní hned několik funkcí. Krom toho, že chrání výrobek před znehodnocením a uchovává jej čerstvý, zajišťuje také komunikaci…
23. 9. 2021

Několik praktických tipů, jak omezit plýtvání jídlem a snížit svůj „foodprint“
Váš „foodprint“ nebo také „potravinový otisk“ je výsledkem všeho, co je potřeba k tomu, abyste dostali jídlo z farmy na…
16. 9. 2021

Na cestě za obalovou udržitelností i s českým start-upem
Inovace obalů, jejich maximální recyklovatelnost v kombinaci zachování všech kvalitativních vlastností výrobků, jsou důležitým cílem téměř všech výrobců potravin. Jednou ze…
1. 9. 2021

Inovace mezi obaly
S tím, jak se pozornost celého světa upíná na udržitelnost a ochranu životního prostředí, roste i tlak na výrobce obalů, kteří…
31. 8. 2021

Mechanická, energická a chemická recyklace plastů – rozdíly, přínosy i rizika
Přestože se termín recyklace denně skloňuje napříč médii, ne každý si samotný proces dokáže reálně, „plasticky“ představit. U plastových obalů…
31. 8. 2021

Cirkulární ekonomika a 4R vision
Co je to cirkulární ekonomika? Cirkulární ekonomika je klíčovým konceptem udržitelného rozvoje. Spočívá v cyklickém nakládání s produkty a materiály, které…
31. 8. 2021

Foodwaste a jeho dopady na život i planetu
Zhruba 931 milionů tun potravin končí ročně v koši. 61 % jídla vyhodí domácnosti, 26 % restaurace a 13 % prodejci…
26. 8. 2021

O plastových obalech „bez obalu“ – mýty a fakta
Ačkoli plasty a plastové obaly často figurují na seznamu viníků klimatických změn a ekologických hrozeb, jsou v této roli do značné…
26. 8. 2021