Potravinový obal plní hned několik funkcí. Krom toho, že chrání výrobek před znehodnocením a uchovává jej čerstvý, zajišťuje také komunikaci mezi výrobcem, distributorem a konzumentem. Obaly tak informují spotřebitele o složení, výživových údajích, alergenech a „éčkách“, ale i vhodné přípravě, trvanlivosti a místu výroby. Pro mnohé jsou tyto informace životně důležité – a to doslova.
Obaly jako pomocník pro zdravější stravování
S tím, jak (nejen) v Česku roste počet diagnostikovaných pacientů s celiakií, intolerancí laktózy nebo potravinovými alergiemi, má stále větší význam označení alergenů na potravinách. Alergeny – např. lepek, mléko, sója či arašídy – tudíž musí být povinně uvedeny a tučně či velkými písmeny zvýrazněny na každém obalu. Pro snazší vyhledání bezlepkových, bezlaktózových nebo veganských potravin slouží další symboly, které jsme si zvykli na potravinových obalech vídat a hledat.
Pro zdravou a bezpečnou konzumaci potravin tak zůstávají obaly nenahraditelné.
Zdroj: freepik.com